UMO HELSINKI JAZZ ORCHESTRA - MUSIC OF HAARLA, HEINILÄ, KASURINEN & RÖNKÄ

 

Het UMO Jazz Orchestra is een Finse bigband (16 musici) gespecialiseerd in jazz en ritme georiënteerde muziek. Het werd opgericht in 1975 door de Muzikanten Heikki Sarmanto en Esko Linnavalli en bestond aanvankelijk uit muzikanten van het Finse radio-dansorkest. Het is het enige professionele orkest in Finland dat is gespecialiseerd in jazz. Op dit album vertolken ze composities van vier Finse componisten : Iro Haarla, Kari Heinilä, Sampo Kasurinen en Artturi Rönkä. Iro Haarla (1956) is pianiste en harpiste, ze speelt al langeretijd in de free-jazzscene, haar muziek heeft een folkachtig karakter met noordse invloeden. Kari Heinilä (1966) is saxofonist /fluitist, arrangeur en dirigent, hij speelt o.a. in het Jarmo Savolainen Quartet. Sampo Kasurinen (1990) is saxofonist, behalve voor jazz ensembles schrijft hij ook kamermuziek. Artturi Rönkä (1990) pianist/arrangeur, zijn composities variëren van hedendaagse klassieke muziek tot jazz. Hij is met twee nummers vertegenwoordigt, de anderen met één.

In het openingsnummer “En Ut” van Rönkä speelt Manel Dunkel de solo op sopraansax, het is een tamelijk complexe compositie die wel onmiddellijk laat horen hoe goed deze bigband in elkaar steekt en welk een professionaliteit het uitstraalt. Hetzelfde kan gezegd worden van “Neo-Noir” van Heinilä, een spannende compositie met een fraaie solo van Jouni Järvelä op altsaxofoon. “Sarabande” is het tweede nummer van Rönkä, een gedragen muziekstuk neigend naar klassiek door het trage tempo, ook de contemplatieve pianosolo van Seppo Kantonen draagt hier aan bij, maar het is wel een indrukwekkend muziekstuk. “Four Dances I: Waltz” van Kasurinen heeft een sterk beeldend karakter, het zou uitstekend voldoen als filmmuziek, Kasurinen vertolkt hier zelf de solo rol op altsaxofoon. Iro Haarla is zelf te horen op harp in het door haar geschreven “On the edge of a world”, een aangrijpend nummer dat mij doet denken aan het Liberation Music Ensemble van Charlie Haden. Zonder meer het sterkste nummer op dit geslaagde album.

Bezetting : Jouni Järvelä (as, ss, basklt., flt), Sampo Kasurinen (as, altflt, flt), Ville Vannemaa (ts, flt), Manuel Dunkel ( ts, ss, altflt), Mikko Mäkinen (bar., basklt, Bb klt), Teemu Mattson (lead tpt), Timo Paasonen(tpt), Mikko Pettinen (tpt), Tero Saarti (tpt), Heiki Tuhkanen (leadtbn), Mikko Mustonen (tuba), Pekka Laukkanen (Bs tbn), Mikael Längbacka (bstbn), Seppo Kantonen (pno), Juho Kivivuori( bs), Ulf Krokfors (bs)< Markus Ketola (drs, perc.), Iro Haarla (harp), Ville Syrjäläinen (vbs) Dirigent Kirmo Lintinen.

Jan van Leersum.


 

Artiest info
Website  
 

Label: Eclipse Music / Supersounds Music Oy
Distr. : Xango

video